Lumbarda:

             je mesto pogreznjeno v naročje kamna in morja ter je od nekdaj privlačila s svojo lepoto. O tem še danes pričajo okamenele strani preteklosti, raztresene v pejsažu kakor neskončni spomin na dolgo sožitje človeka in narave. Ena od njih nas vodi v davne dni 3. stoletja pred našim štetjem, ko so Grki iz antičnega otoka Isse (današnjega Visa), na tej obali zgradili svoje mesto. Ta dogodek je ostal trajno zapisan na slovitem kamnitem napisu - Lumbarjaskih psefizem.
"Naj bo srečno!", so rekli njeni avtorji. In resnično so srečne okoliščine spremljale Lumbardo skozi burna stoletja zgodovine. Tukaj so se menjavali različni narodi in kulture, spreminjajoč prvotni pejsaž in oblikujoč ga v sliko, kot jo poznamo danes. Sliko, ki jo želimo podeliti z vami.

Lumbarda je turistično naselje in manjše pristanišče na skrajnem jugo-vzhodnem delu otoka Korčula. Lumbarda je zelo mirno turistično mestece z lepimi strarimi kamnitimi hišami ter peščenimi plažami ter neštetimi otočki. Naselje, v katerem stalno živi 1221 prebivalcev (popis 2001), ima dva dela: stari del, ki leži nad zalivčkom Prvi Žal, in novejši del, ki se razprostira ob obali v smeri severa in juga.

Prebivalci se ukvarjajo s poljedelstvom, vinogradništvo, ribištvom, kamnoseštvom in turizmom.

S Korčulo, od katere je oddaljena okoli 6 km jo povezuje lokalna cesta. Ob zelo razčlenjeni obali med zalivi Bili Žal, Pržina in Račišće so številne lepe peščene plaže. V radiju dobre milje od centra Lumbarde pa se kopa kar 22 majhnih in srednje velikih mamljivih otočkov.
Vzhodno od naselja se razprostira Lumbardsko polje, na katerem dobro uspeva vinska trta iz katere pridelujejo poznano vino "grk".
V Lumbardi je tudi potapljaški center, ki ponuja obiske zanimivih podvodnih lokacij - arheološka najdbišča, potopljene ladije, podvodne pečine, klifi in nočno potapljanje.

Organizirani so izleti na otoka Mljet in Lastovo, iz mesta Korčula pa tudi v Dubrovnik in Hvar. Če si boste zaželeli doživeti klasičen turistični utrip dalmatinskega mesta, boste zagotovo uživali na večernem sprehod po mestu Korčula, kjer lahko obiščete množico dobrih restavracij, lokalčkov, umetniških galerij in trgovinic. Poseben čar ima nedvomno tudi letni kino.

Pristanišče v Lumbardi:

Pristanišče varuje 50 m dolg valobran na koncu katerega je svetilnik. Iz pomorske karte je razvidno, da svetilnik oddaja svetlobni signal: R Bl 3s. Dobro sidrišče za jadrnice in manjše ladje je v sosednjem zalivu Rašišće. To sidrišče pred veter|vetrovi dobro ščiti otoček Vrnik.

Marina v Lumbardi:

Marina v Lumbardi se nahaja na zemljepisni širini: 42°55.50N ter zemljepisne dolžine: 17°10.60E. Marina se nahaja v naravnem zalivu, z globino vode od 1,5 pa do 8,0 m ter je dobro zaščitena vseh vetrov. Odprta je čez vse leto in nudi 115 privezov za čolne dolge do 30 metrov. Na voljo so priključek za vodo, električni priključek 220 V ter satelitsko TV. Marina ima lastne tuše, parkirišče. Oddaljenost od centra Lumbarde z nakupovalnim središčem je samo 200 m.


Zgodovina Lumbarde:

V okolici Lumbarde so našli številne najdbe (napisi v kamnu, lončevina, kovanci), ki pričajo o tem, da je bilo to področje poseljeno že v grški dobi. Najpomembnejša najdba je t.i. Lumbardska psefizma, ki so jo našli na griču Koludrt, severno od naselja, pri cerkvici sv. Ivana. To je v kamen vklesan odlok skupščine priseljencev , verjetno iz 4. st.pr. n. št., o razdelitvi zemlje med priseljence in iz tega izhajajočih obveznosti. V sami Lumbardi se nahajajo še srednjeveška cerkev, nekaj letnih počitniških hišic nekdanjih korčulanskih patricijev iz 15. stoletja, ter rojstni hiši kiparjev Kršinića in Lozice.